Пн. Тра 13th, 2024
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто. Фото: EPA

У вівторок, 5 березня очільник угорського МЗС Петер Сійярто відреагував на критику прем’єр-міністра Польщі Дональда Туска щодо зустрічі з російським міністром Сергієм Лавровим.

 Про це пише “Європейська правда”.

Чому Туск розкритикував Сійярто

Як відомо, у суботу, 2 березня, у Анталії відбувся Міжнародний дипломатичний форум. На заході були делегації з понад сотні країн світу, в тому числі і РФ. Там словацький міністр закордонних справ Юрай Бланчар та його угорський колега Петер Сійярто зустрілись із росіянином Сергієм Лавровим.

Бланчар зробив з Лавровим дружнє фото, яке швидко розповсюдили ЗМІ. А Сійярто похизувався застіллям у Facebook. На такі дії різко відреагував очільник польського уряду Дональд Туск. Він засудив дії Сійярто та Бланара.

За словами Туска, це була чергова демонстрація від уряду Угорщини, яку складно прийняти “не лише з моральних, але й із суто політичних міркувань”.

Він висловив сподівання, що “ці незрозумілі жести” Братислави і Будапешта, “є випадковими” і, що позиції урядів стануть притомнішими з урахуванням того, хто насправді є їх ворогом, а хто союзником.

Туск проти Сійярто: реакція Угорщини

Врешті Сійярто відповів на критику з боку Туска. Угорський міністр заявив, що Польща має поважати, розбіжності у баченнях налагодження миру в Україні. З його слів, Будапешт начебто “виступає за мир”, а Варшава “має провійськову позицію”.

До того ж Сійярто заявив, що Туск здивувався б, якби знав, скільки європейських політиків зверталися по допомогу в налагодженні контактів з РФ. Цю діяльність очільник угорської дипломатії планує продовжувати і надалі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *