Нд. Кві 28th, 2024

У Євросоюзі виявили системні порушення при проведенні виборів президента Росії і відмовилися визнавати їх легітимність на тимчасово окупованих територіях України. Про це йдеться в заяві високого представника ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Жозепа Борреля, оприлюдненій на сайті Ради Євросоюзу.

Згідно з повідомленням, громадяни РФ під час голосування 15-17 березня фактично були позбавлені вибору. Звертається увага, що низка кандидатів, зокрема ті, хто виступає проти війни в Україні, не змогли балотуватися. Як вказано в заяві, це значно звузило можливості російських виборців.

Також наголошується, що вибори в Росії пройшли в атмосфері залякування та зростаючих внутрішніх репресій. Однією з їх ознак яких було названо смерть Олексія Навального.

«Вибори відбулися в умовах політичного простору, який постійно звужується, що призвело до тривожного зростання порушень громадянських і політичних прав», – йдеться в повідомленні.

Голосування проводилося без присутності спостерігачів ОБСЄ/БДІПЛ, оскільки Москва вирішила не запрошувати їх на свої вибори. Повідомляється, що ЄС шкодує про це рішення російської влади, яке унеможливило «незалежну оцінку виборів президента РФ».

Вибори, проведенні на тимчасово окупованих територіях України названо нікчемними і такими, що «не мають жодної юридичної сили». В заяві також наголошується про неминучу відповідальність російського керівництва та всіх причетних до організації та проведення «цих незаконних дій».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *