Сб. Кві 27th, 2024

Прем’єр України Денис Шмигаль та глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель обговорили основні пріоритети України, зокрема, використання для її потреб заблокованих російських активів. Про це повідомив очільник українського уряду.

За словами прем’єра, діалог відбувся у Брюсселі перед засіданням Ради асоціації Україна-ЄС. Під час зустрічі політики обговорювали подальшу військову допомогу Україні. Денис Шмигаль подякував за нещодавнє рішення ЄС виділити на цю підтримку 5 млрд євро.

Заблоковані російські активи, можливість їх використання на потреби України, за словами прем’єра, стали ще однією темою спілкування.

Також оборювалася ініційована президентом Володимиром Зеленським формула миру та підготовка до проведення Глобального саміту миру.

Окрім цього йшлося про початок переговорів про вступ України до ЄС і ухвалення необхідної для цього переговорної рамки.

За оцінкою Шмигаля, зустріч була «продуктивною».

Нагадаємо, країни Євросоюзу планують ввести податок на прибуток на заморожені російські активи. За інформацією Bloomberg, йдеться про 3 млрд євро на рік. Ці гроші планують спрямувати на фінансування оборонних потреб України. Якщо країни-учасниці дійдуть згоди у цьому питанні, то перший транш Україна може отримати в липні цього року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *