Сб. Кві 27th, 2024
У ЄС хочуть запобігти потраплянню на внутрішній ринок вкраденого росіянами в Україні зерна. Фото: UN

Ввести обмеження на імпорт зерна з РФ та Білорусі пропонують міністри сільського господарства п’яти країн ЄС. Необхідність таких заходів вони обґрунтовують моральними зобов’язаннями та боротьбою з недобросовісною конкуренцією, пише Euractiv.

За інформацією видання, ідею обмежень для російської та білоруської агропродукції просувають міністри сільського господарства країн Балтії, Чехії та Польщі. Свої пропозиції вони виклали у листі, адресованому віце-президенту Єврокомісії Валдісу Домбровскісу та комісару з питань сільського господарства Янушу Войцеховському.

У документі, який є в розпорядженні Euractiv, зазначається, що «наплив російського імпорту» створює виклики для ринку ЄС. Зокрема, тисне на внутрішній ринок євроблоку і безпосередньо конкурує з продукцією фермерів Євросоюзу.

В зв’язку з цим пропонується «виконати наш моральний обов’язок і припинити будь-яку торговельну діяльність», яка дозволяє РФ та Білорусі увічнити «конфлікт проти України».
Обмежувальні заходи важливі, бо вони перешкоджатимуть потраплянню на ринок ЄС можливо вкраденого зерна з України, зазначається у листі.

У 2023 році Росія продала до ЄС зерна на 437,5 млн євро. За даними міністра сільського господарства Кястутіса Навіцкаса, якого цитує ЄП, обсяги імпорту російського зерна до ЄС досягли 1,53 млн у минулому році.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *