Сб. Лип 27th, 2024

Телемарафон «Єдині новини» є одним з прикладів обмеження свободи слова. Про цей йдеться у звіті Державного департаменту США про порушення прав людини у 2023 році.

У документі відзначається, що українська влада не завжди поважає передбачені Конституцією та законодавством України свободи на вільне вираження думок, в тому числі для ЗМІ.

На переконання авторів звіту, додаткові обмеження діяльності преси та свободи слова виникли після підписання президентом Володимиром Зеленським указу про воєнний стан у лютому 2022 року.

Саме тоді почав працювати національний телемарафон «Єдині новини», в якому, згідно зі звітом Держдепу, дотримуються провладної лінії, висвітлюючи війну. В документі наголошується, що нацмарафон є прикладом безпрецедентного контролю над теленовинами у прайм-тайм.

Також вказується, що влада вжила заходів у вигляді заборон та санкцій проти ЗМІ та деяких журналістів, які, на переконання урядовців, загрожують нацбезпеці або висловлюють антиукраїнські думки.

Зазначається, що деяких спікерів, які критикували владу, було внесено до так званих чорних списків новинних програм. Мішенню негативних кампаній у соцмедіа, а іноді у дружніх до уряду каналах, ставали журналісти-розслідувачі.

У документі згадується, що перші скарги на утиски преси з боку влади з’явилися навесні 2022 року. Тоді деякі ЗМІ розповіли, що їх відсторонено від вигідних контрактів на наземне мовлення та тиск з боку Офісу президента.

Водночас зазначається, що за деякими винятками в українському суспільстві можна вільно висловлювати свої думки, критикувати уряд, не побоюючись репресивних дій з боку влади.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *