Сб. Лип 27th, 2024
Європарламент під час засідання. Ілюстративне фото: ЄПЄвропарламент під час засідання. Ілюстративне фото: ЄП

Ухвалення бюджету для Ради ЄС буде заблоковано, поки Україні не передадуть вкрай необхідні для захисту системи Patriot. Відповідне рішення 11 квітня ухвалив Європарламент, повідомив депутат і колишній прем’єр Бельгії Гі Верховстадт, який запропонував такий сценарій.

За словами парламентаря, рішення про тимчасову блокаду бюджету для Ради ЄС підтримали 515 депутатів. Проти виступили 62.

«Парламент відмовляється виконувати бюджет Ради, поки Європейська рада не ухвалить рішення про підтримку України додатковими протиракетними комплексами Patriot», – написав Верхофстадт.

Проголошуючи з трибуни Єврпарламенту пропозицію відкласти розгляд питання відносно фінансування Ради ЄС заради Patriot для України бельгійський депутат нагадав, що європейські армії мають сотню таких систем. Водночас Україні слід виділити лише сім.

Раніше таку саму пропозицію надати Україні сім систем Patriot зі 100, що є на озброєнні країн Євросоюзу, висловлював верховний представник ЄС із закордонних справ та безпекової політики Жозеп Боррель. За його словами, держави євроблоку, маючи всі можливості забезпечити Україні надійний захист від ракетних та бомбових ударів росіян, роблять критично мало у цьому напрямку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *