Пн. Тра 13th, 2024
Володимир Путін. Фото: Getty ImagesВолодимир Путін. Фото: Getty Images

Визнати Володимира Путіна нелегітимним президентом РФ закликала Парламентська асамблея Ради Європи. Вказану пропозицію та низку інших стосовно РФ містить резолюція ПАРЄ щодо смерті російського політика Олексія Навального, повідомила членкиня делегації України в ПАРЄ, народна депутатка Євгенія Кравчук.

За словами депутатки, резолюція чітко наголошує, що за понад 20 років правління Володимир Путін створив у РФ тоталітарний режим, за допомогою якого прагне досягти певної мети. Російський диктатор націлений на війну проти демократії та насильницьку зміну встановленого після розпаду СРСР світового порядку.

Зважаючи на це ПАРЄ закликала до наступних дій:

офіційно визнати нелегітимність Путіна, який за допомогою поправок до конституції РФ, прийнятих у 2020 році може обіймати посаду президента до 2036 року. Наголошується, що Венеціанська комісія та Асамблея визнали ці поправки незаконними;

визнати Російську православну церкву механізмом російського впливу та пропаганди, що не має нічого спільного зі свободою віросповідання. Визначити, що очільник РПЦ Кирил та російська православна ієрархія просувають неоімперську ідеологію «русского міра»;

створити спецтрибунал для розслідування злочину агресії Росії проти України;

домогтися, щоб РФ було притягнуто до відповідальності за систематичні тортури українських політичних в’язнів та військовополонених.

Удари по російських НПЗ – окремий пункт

Окрім цього пропонується направити заморожені росактиви на компенсації потерпілим від російської агресії та посилити санкційний тиск на російський та білоруський режими.

За словами Кравець, окремий пункт резолюції присвячено російським НПЗ, які потерпають від ударів українських дронів. Як зазначається в документі, вказані об’єкти за норманами міжнародного гуманітарного права слід вважати «законними цілями військових атак».

Нагадаємо, у Вашингтоні не приховують незадоволення українськими атаками на російські нафтопереробні заводи. Так, глава Пентагону Ллойд Остін вважає, що такі удари матимуть негативний вплив на світовий енергоринок і порадив ЗСУ зосередитеся на військових цілях.

Про те, що росіяни знищили українську нафтопереробну інфраструктуру ще у 2022 році, у Вашингтоні не згадують.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *