Нд. Чер 16th, 2024
Рада ЄС Фото: unchainedcrypto.

Доходи від заарештованих активів Центробанку РФ витрачатимуть на користь України. Відповідну угоду 21 травня схвалила Рада Євросоюзу, повідомили у постійному представництві Чехії в ЄС.

За даними відомства, йдеться про суми 2 розмірі 2,5 – 3 млрд євро на рік. Передбачається, що 90% з цих доходів будуть витрачено на військові цілі.

За інформацією глави МЗС Чехії Яна Ліпавського, перший транш Україна може отримати вже цього року. Розмір очікуваних надходжень становить до 74 млрд крон (до 3 млрд євро).

Як відзначив міністр, РФ має заплатити за шкоду, завдану її агресивною війною.

Нагадаємо, після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну за кордоном заблокували активи Центробанку РФ на суму близько 260 млрд євро. Понад дві третини з них іммобілізовано на території ЄС.

Лідери країн заходу довго не могли дійти згоди з приводи використання заморожених російських активів. Проти їх конфіскації, за інформацією Wall Street Journal, рішуче виступала Німеччина.

Врешті – решт лідери ЄС начебто домовились про використання доходів з заблокованих росактивів на користь України. Про ухвалення «політичного рішення» з цього питання у березні повідомила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. За її словами, рішення схвалено без плану дій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *