Вт. Чер 25th, 2024

Лідерам країн ЄС все складніше приховувати роздратування антиукраїнськими діями Угорщини. Тож вони планують у майбутньому складі Єврокомісії обмежити вплив угорців, пише Politico з посиланням на трьох дипломатів, обізнаних з ситуацією.

За інформацією видання, Угорщина зацікавлена, щоб її представник і надалі очолював комісію з питань розширення ЄС. Цей підрозділ має серйозний вплив через переговори ЄС щодо вступу України до блоку. Наразі посаду єврокомісара з питань розширення обіймає угорський дипломат Олівер Варгеї.

Проте інтереси Будапешта суперечать намірам інших європейських лідерів, які у переважній більшості роздратовані діями прем’єра Угорщини. Як відзначає видання, незадоволення викликані тим, що Віктор Орбан гальмує процес ухвалення санкцій та блокує надання коштів Україні.

Через це національні уряди не хочуть, щоб на посаді єврокомісара з питань розширення і надалі залишався Олівер Варгеї або будь-який інший представник Угорщини.

Загалом, за інформацією джерел видання, в спільноті європейських лідерів переважає думка, що Будапешт взагалі не повинен контролювати будь-які значущі питання у наступному складі Єврокомісії. Про це, як зазначив один з дипломатів, навряд чи «навіть може йти мова».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *