Сб. Лип 27th, 2024
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. Фото: flickr/natoГенеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг. Фото: flickr/nato

Китай не може водночас підтримувати російську військову машину, яка знищує Україну, і зберігати добрі стосунки з європейськими партнерами НАТО. Про це сказав генсек Альянсу Єнс Столтенберг в інтерв’ю NDR.

Він висловив жаль, що Пекін відмовився брати участь в ініційованому Україною саміті миру, що 15-16 червня відбудеться у Швейцарії.

За словами Столтенберга, цей форум є важливою платформою для обговорення шляху до сталого миру в Україні.

Він уточнив, що на порядку денному цього заходу три важливі блоки. Учасники обговорюватимуть ядерну безпеку, відновлення України та зерновий експорт.

Генсек впевнений, що рішення китайської влади бойкотувати мирну конференцію демонструє ставлення Пекіну до війни, розв’язаною Росією проти України. Китай, за словами Єнса Столтенберга є головними прихильником цієї війни, яка є ключовою загрозою безпеки країн ЄС. Водночас КНР намагається зберігати гарні відносини з європейськими союзниками по НАТО.

«Звичайно, Китай не може мати і те, і інше одночасно», – сказав функціонер.

Раніше в МЗС України дорікнули Пекіну за ігнорування саміту миру у Швейцарії. На переконання українських дипломатів, участь китайських представників виявила збалансовану позицію КНР. Що важливо на тлі чотирьох зустрічей очільників Росії та Китаю, які ті провели з початку широкомасштабного російського вторгнення в Україну.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *