Чт. Вер 19th, 2024
Лідер Каталонії Сальвадор Ілья. Фото: Nova.newsЛідер Каталонії Сальвадор Ілья. Фото: Nova.news

Сальвадор Ілья, який представляє Соціалістичну партію, офіційно став президентом уряду Каталонії. Вперше за 14 років главою держави став політик, який не підтримує незалежність. Про це повідомляє видання El Mundo.

Сальвадор Ілья склав присягу у суботу, 10 серпня. Він пообіцяв здійснювати правління з повагою до плюралізму Каталонії перед популізмом, який розколює державу. За президента виступають представники уряду іспанського прем’єра Педро Санчеса.

За словами нового лідера, він вважає основними напрямками свого президенства об’єднання та служіння, враховуючи різноманіття та множинність народу Каталонії. Зокрема на тлі демагогічних та розкольницьких підходів, які загрожують не тільки єдності громадян, а й співіснуванню.

Він наголосив, що інституція належить усім каталонцям, тому має добре їм служити. А його головна мета – керувати настільки вправно, наскільки зможе.

З 2010 року Ілья став першим очільником Каталонії, якого обрали не від партії, що пропагує незалежність. Це стало наслідком того, як у травні на виборах до каталонського уряду ці політичні сили не отримали більшість.

Урочиста присяга відбулася за декілька днів після раптового повернення колишнього президента Каталонії Карлеса Пучдемона до Іспанії. Раніше він був лідером каталонських сепаратистів, тому на нього видали ордер на арешт. 8 серпня він виступив перед натовпом громадян у Барселоні та вкотре зник. Його знову розшукує поліція.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *