Пн. Тра 13th, 2024
Жозеп Боррель. Фото з відкритих джерелЖозеп Боррель. Фото з відкритих джерел

У сучасному світі, де знов починає домінувати політика сили, Європа має «перебалансувати» відносини з багатьма партнерами, зокрема з Китаєм, зменшивши свою економічну залежність від нього. Про це сказав високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель.

За словами Борреля, наразі всі форми взаємодії у міжнародних відносинах стають зброєю. Це і торгівля, і фінансовий сектор, інвестиції, міграція чи інформація. З огляду на це європейці, які залежать від кількох країн відносно багатьох критично важливих товарів, наражають себе на небезпеку.

Глава європейської дипломатії закликав ЄС позбавитися залежності від інших держав, зокрема від Китаю. За його словами, у 2023 році торговельний дефіцит країн євроблоку з Китаєм склав 291 млрд євро. Це складає 1,7% ВВП Євросоюзу.

Тож, на переконання Борреля, ЄС слід «перебалансувати» свої торговельні відносини з Китаєм. І водночас зменшити надмірну залежність у деяких секторах, особливо в тих, що стосуються «зеленого» та цифрового переходу.

Дипломат додав, що вкрай важливо захистити європейську високотехнологічну галузь від недобросовісної конкуренції з боку Китаю. Оскільки влада КНР анонсувала масштабні інвестиції у цю сферу.

Водночас, на думку Жозепа Борреля, перегляд стратегій відносин з Китаєм не означає їх блокування. Необхідно утриматися від конфронтації, бо «ми стали занадто взаємозалежними для цього». Також потрібно зберегти співпрацю з Китаєм для вирішення глобальних світових проблем таких, як зміна клімату.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *