Сб. Лип 27th, 2024
Генсек НАТО Єнс Столтенберг. Фото: golosameriki.com

На тлі намагань Кремля повторно окупувати Харківську область партнери мають переглянути заборону для України бити з західної зброї по Росії. Про це сказав генсек НАТО Єнс Столтенберг на пресконференції в Софії 27 травня, пише Європейська правда.

За словами Столтенберга, Росія розв’язала проти України загарбницьку війну. Згідно з нормами міжнародного права українці мають право на самооборону. Частиною самооборони генсек назвав можливість бити по легітимних військових цілях за межами України.

Він підкреслив, що бої у Харківській області чітко показали вразливість українців, позбавлених права на адекватну відповідь.

«Лінія фронту проходить більш-менш по лінії кордону, і якщо ви не можете атакувати російські сили по той бік фронту, тому що вони по той бік кордону, тоді ви справді знижуєте спроможність українських сил оборонятися», – сказав Єнс Столтенберг.

Він підкреслив, що росіяни знаходяться у більш вигідній позиції, бо можуть атакувати і при цьому не бути атакованими у відповідь.

Тож, на переконання Столтенберга, партнери, які забороняють українцям використовувати їх зброю для ударів по Росії, мають переглянути свою позицію. Генсек впевнений, що відносно українців і так доволі багато обмежень.

«Ми зв’язуємо одну руку збройним силам України», – підкреслив керівник Альянсу.

Нагадаємо, раніше в інтерв’ю Economist Єнс Столтенберг закликав країни-учасниці НАТО пом’якшити заборону на використання західної зброї для ударів по російський території.

В італійському уряді вважають цю пропозицію неприйнятною. За словами віце-прем’єра і міністра транспорту Маттео Сальвіні, генсек НАТО тепер має «вибачитися, виправитися або піти у відставку».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *