Пн. Вер 16th, 2024
Зброя для України. Фото: Україна молодаЗброя для України. Фото: Україна молода

Євросоюз до кінця цього року хоче передати Франції 300 млн євро прибутків із заморожених активів РФ, щоб закупити зброю для Києва. Про це повідомили у Міністерстві збройних сил Франції.

Франція об’єдналася з кількома іншими державами ЄС, які планують долучитися до реалізації проєкту щодо підтримки для України. Зокрема задля його фінансування мають використати майже 1,4 млрд євро надходжень від російських активів.

Єврокомісія встановила домовленість з Генеральним директором з питань озброєння Франції. Відповідно до погоджених умов відомство має використати 300 млн євро для швидкої закупівлі у французької промисловості потрібного озброєння. До переліку пріоритетних потреб Києва внесли боєприпаси, артилерію та засоби для ППО.

Зауважимо, загальна вартість заблокованих активів Кремля у Євросоюзі становить орієнтовно 211 млрд євро. Тоді як загалом об’єднання, Австралія та держави «Великої сімки» заморозили понад 260 млрд євро у вигляді цінних документів та готівки. Такий крок запровадили у відповідь на вторгнення Росії в Україну.

Лідери Союзу спершу погодили політичне рішення щодо використання прибутків, а після узгоджували план дій. Втім, ухвалення блокувала Угорщина.

У травні рада ЄС все ж погодила використання доходів від активів. Цьогоріч для України вирішили перерахувати 3 млрд євро, з них 90% хочуть спрямувати на посилення обороноздатності ЗСУ. Наразі Київ вже отримав деякі транші підтримки за кошти від заморожених російських активів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *