Ср. Чер 26th, 2024
Секретар РНБО Олександр Литвиненко. Фото: pravda.com.ua

Справедливий та довготривалий мир, якого прагне Україна, можливий за умови вступу країни до НАТО. Тож Київ сподівається отримати відповідне запрошення на саміті Альянсу, який відбудеться в липні цього року в Вашингтоні. Про це сказав глава РНБО України Олександр Литвиненко у відеозверненні до учасників форуму регіону Балтійського моря: «НАТО 2024 і Арктична Європа».

Як відзначив Литвиненко, в Україні чітко розуміють, що розв’язана Росією війна закінчиться переговорами. Саме тому Київ підготував та просуває українську формулу миру. Цей сценарій, на думку чиновника, мають підтримати учасники саміту миру у Швейцарії, який відбудеться у червні цього року.

«Це справжній дипломатичний трек, який має всі шанси сприяти досягненню справедливого миру», – сказав Олександр Литвиненко.

Він відзначив, що Україна не зацікавлена у перемир’ї на два роки. Важливо встановити стійкий мир на десятиліття, що надасть можливість Україні розвиватися.

За словами  Олександра Литвиненко, це можливо за наявності безпекових гарантій. Глава РНБО, посилаючись на досвід Фінляндії, додав, що в Європі справжніми гарантіями зараз є лише членство в НАТО. З огляду на це Україна сподівається отримати запрошення на вступ до Альянсу на липневому саміті у Вашингтоні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *