Пн. Тра 13th, 2024
Війська НАТО. Ілюстративне фото: Ukrainian World CongressВійська НАТО. Ілюстративне фото: Ukrainian World Congress

Новим очільником Альянсу може стати прем’єр Нідерландів Марк Рютте попри те, що його країна не досягає мети у 2% витрат на оборону. Про це заявила прем’єрка Естонії Кая Каллас, пише ERR.

Згідно з повідомленням, окрім Марка Рютте на посаду генсека НАТО також претендує президент Румунії Клаус Йоганніс.

За словами Каллас, естонські урядовці зустрічалися з обома представниками і готові підтримати обох. Остаточне рішення залежитиме від того, хто з кандидатів матиме підтримку більшості союзників по НАТО.

Відносно Рютте існують певні занепокоєння, бо Нідерланди не досягають мети країн НАТО у 2% витрат на оборону. Прем’єрка Естонії відзначила, що під час спілкування з Рютте оборювалося питання, як він зможе переконати глави інших країн збільшити ці витрати.

Під час дискусії було відзначено дисбаланс, коли жоден представник країн Балтії не обирався на посаду генсека НАТО. При цьому Естонія, Латвія та Литва вже двадцять років є учасниками Альянсу. На думку Каї Каллас, це не зовсім правильно.

Вона додала, що в Естонії є чимало кваліфікованих осіб для цієї ролі, як у Міністерстві оборони, так і серед представників НАТО.

Нагадаємо, президент Джо Байден підтримав кандидатуру Марка Рютте на посаду генсека НАТО.

Вибори мають відбутися до 1 жовтня 2024 року. Цього дня спливає термін мандату чинного генсека, колишнього прем’єра Норвегії Єнса Столтенберга.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *